"Kolbusz 2020 Kulturą w wirusa"

WARSZTATY  Kulinarne

Zasmakuj w Tradycji

Kolbusz 2020
Warsztaty Kulinarne

Nasze warsztaty kulinarne to nic innego jak kilka godzin pysznej zabawy połączonych z nauką gotowania tradycyjnych potraw z terenów Kolbuszowej i Weryni,
kuchni przesyconej smakiem i zapachem.
Warsztaty kulinarne Kolbusz2020 Zasmakuj w Tradycji są przeznaczone dla Wszystkich pasjonatów gotowania.
Dzięki tym warsztatom tajniki kuchni poznasz w swoim domowym zaciszu.
To, że warsztaty prowadzone są online nie jest przeszkodą aby posmakować i rozkoszować się aromatem tradycyjnych potraw z naszego regionu. Dzięki warsztatom Kolbusz2020 poznasz niuanse sztuki kulinarnej i ugotujesz z nami takie potrawy jak : pamuła, mięsno- kapuściane sznycelki, chleb a na deser proziaki. Zaproś nasze warsztaty do swojej kuchni by we wspólnym gronie z: Janiną Olszowy, Marią Opalińską i Zofią Maciąg poczuć się jak prawdziwy szef kuchni. Janina, Maria i Zofia zabiorą Cię w kulinarną podróż połączoną z miłością i pasją do gotowania. Pokażą jak krok po kroku przygotować prezentowane potrawy własnoręcznie je gotując byśmy mogli później zabłysnąć przed rodziną i znajomymi swoimi zdolnościami kulinarnymi.
Spożytkuj swój wolny czas właściwie, zdobądź nowe umiejętności i zainteresowania, może właśnie w Tobie drzemie talent kulinarny i dzięki warsztatom Kolbusz2020 zostaniesz nowym szefem swojej kuchni.

WARSZTATY Kulinarne

Multimedialne Warszaty Kolbusz 2020 - Kulturą w wirusa.  
Projekt dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach programu "Kultura w Sieci".

KOLBUSZ 2020 - PRZEPISY KUCHNI LASOWIACKIEJ

PRZEPISY NA POTRAWY Z NASZYCH WARSZTATÓW

P R Z E P I S Y

Mięsno – kapuściane sznycelki
„mieloki”

SKŁADNIKI

• pół kg mięsa wieprzowego mielonego,
• 30 dag mielonego mięsa z drobiu,
• 30 dag ugotowanej i odciśniętej kapusty białej,
• 3-4 ząbki czosnku,
• 1 duża cebula,
• 1 jajko ,
• 2 łyżki mąki pszennej,
• sól, pieprz do smaku
• 1 łyżeczka mielonego kminku (według uznania),
• 4 łyżki mąki ziemniaczanej do panierowania sznycelków,
• smalec lub olej rzepakowy do smażenia,

PRZYGOTOWANIE

Kapustę ugotować odcedzić, odcisnąć i drobno posiekać lub zemleć w maszynce wraz z mięsem, cebulą i czosnkiem. Do masy mięsno- kapuścianej dodaj jajko, mąkę, przyprawy, posolić do smaku i wszystko razem wymieszać. W dłoniach formułować niewielkie kotleciki, obtoczyć je w mące ziemniaczanej, lekko rozpłaszczyć i smażyć na złoty kolor. Podawać z kapustą kiszoną.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

Zalewajka po galicyjsku
„prygiel”

SKŁADNIKI

 • 8 małych ziemniaków,
• półtorej szklanki zakwasu na barszcz,
• 2 szklanki mleka,
• 2 żółtka,
• 10 dag słoniny,
• 1 cebula,
• 2-3 ząbki czosnku,
• kminek lub majeranek,
• sól, pieprz do smaku.

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać niewielką ilością wrzącej wody. Ugotować na półmiękko, po czym dodać zakwasu na barszcz i zagotować. Rozbełtane żółtka wymieszać z osolonym mlekiem, mleko zahartować szklanką gorącego wywaru. Wlewać do zalewajki, intensywnie mieszając doprowadzić do wrzenia. Pokrojoną w kostkę słoninę stopić, powstałe skwarki odłożyć do miski a na pozostałym tłuszczu usmażyć na złoto cebulę pokrojoną w kostkę i dodać do zalewajki. Pokrojone drobniutko lub roztarte ząbki czosnku wrzucić do zupy i wymieszać. Doprawić według uznania kminkiem lub majerankiem. Skwarki wyłożyć na talerze i zalać gorącym pryklem, można tą zupę podawać z chlebem.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

Kapustka ziemniaczana „górnieńska”
zakwaszana kwasem z kwaszonych ogórków

SKŁADNIKI

 • 2 kg ziemniaków ,
• 30 dag fasoli kolorowej tzw krasej,
• 15 dag słoniny,
• 2 szklanki kwasu z kiszonych ogórków ,
• sól, pieprz do smaku 

PRZYGOTOWANIE

Fasolę wypłukać i zlać wrzącą wodą, odstawić na 2 godziny po czym odlać wodę, zalać świeżą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania fasolę posolić do smaku. Ziemniaki obrać, opłukać i posiekać lub pokroić w drobną kostkę (jak do jarzynowej sałatki) zalać zimną wodą tak, aby woda sięgała 1-2 cm powyżej przygotowanej siekaniny, doprowadzić do wrzenia i jeszcze gotować 4-5 min, po czym wlać kwas z ogórków aby zapobiec ciemnieniu siekaniny. Kiedy ziemniaki są półmiękkie dodać ugotowaną i odcedzoną lekko ugniecioną fasolę. Słoninę pokroić w kostkę i stopić, odłożyć skwarki a wrzący tłuszcz wlać do reszty składników. Doprawić do smaku solą i wyrównać kwasowość potrawy. Danie podawać w głębokich talerzach posypując skwarkami.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

Proziaki po górnieńsku
„Proziaki”

SKŁADNIKI

 • 1/2 kg mąki pszennej,
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej- prozy,
• zsiadłe mleko lub maślanka – ile zabierze mąka, tak aby ciasto miało        konsystencję rzadszą niż na pierogi.
• sól

PRZYGOTOWANIE

Mąkę przesiać do miski wymieszać z sodą oczyszczoną i pół łyżeczki soli, wlewać mleko lub maślankę i wyrobić ciasto. Na posypanej mąką stolnicy formować placki i piec na lekko rozgrzanej blasze tak żeby placki wyrosły a nie przypaliły się (można upiec je również w nagrzanym piekarniku, tylko trzeba pamiętać aby drzwiczki był cały czas uchylone
i wtedy proziaki się nie przypalą).

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

Ser biały- smarowidło do chleba
( Brany w pole podczas sianokosów i żniw)

SKŁADNIKI

 • pół kg dobrze odciśniętego twarogu,
• 25 dag masła ,
• garść listków mięty,
• sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Masło powinno mieć temperaturę pokojową, by można łatwo je połączyć z resztą składników. Mięte należy drobno poszatkować. Następnie wsypać ją do twarogu, dodać masło, doprawić solą i wszystkie składniki starannie wymieszać.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

NALEŚNIKI Z KUKURYDZIANEGO GRYSIKU Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ
Z FARSZEM KAPUŚCIANO-SEROWYM

SKŁADNIKI

 ⁃ 5 łyżek drobnego grysiku kukurydzianego
⁃ 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
⁃ 1 szklanka mleka
⁃ 2 jajka
⁃ 2 łyżki masła
⁃ 1 płaska łyżeczka soli
⁃ 3-4 łyżki oleju do smażenia

PRZYGOTOWANIE

Grysik kukurydziany zalać wrzącym lekko posolonym mlekiem i odstawić na ok. 2 godziny. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia. Jajka ubić a następnie dodać do nich przestudzone masło i razem wymieszać. Kiedy już jajka będą ubite razem z masłem dodać je do napęczniałego grysiku, następnie dosypać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Smażyć jak naleśniki, kiedy brzegi placków będą się już podnosić przekręcać na drugą stronę a po usmażeniu trzymać w lekko nagrzanym piekarniku max 90º by nie zrobiły się sztywne i można było je łatwo zwijać z nadzieniem.

SKŁADNIKI NA FARSZ

 ⁃ 25 dag twarogu
⁃ 20 dag białej kapusty
⁃ 1 średnia cebula
⁃ sól, pieprz, szczypiorek do smaku

PRZYGOTOWANIE FARSZU

Kapustę poszatkować i ugotować w lekko osolonej wodzie, kiedy będzie już miękka odcedzić i zostawić do przestygnięcia. Cebulę obrać, posiekać drobno i usmażyć na złoty kolor. Do przestudzonej kapusty dodać twaróg i podsmażoną cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczypiorkiem. Przygotowanym farszem smarować naleśniki i składać według uznania, można delikatnie obsmażyć.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

ZUPA ZIEMNIACZANA PO ŻYDOWSKU

SKŁADNIKI

 ⁃ 1/2 kg ziemniaków
⁃ 2 średnie cebule
⁃ 1 średniej wielkości marchewka
⁃ 3 łyżki masła
⁃ 3 szklanki wody
⁃ 2 łyżki kaszy manny
⁃ 3 szklanki mleka
⁃ 1/2 szklanki śmietany 18%
⁃ 1 płaska łyżka soli
⁃ 1/2 łyżeczki pieprzu
⁃ pęczek natki pietruszki
⁃ kminek

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki i cebulę pokroić w niewielką kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło rozpuścić na patelni i zrumienić na nim posiekaną cebulę. Do garnka włożyć ziemniaki, cebulę i marchewkę zalać wodą, dodać sól, pieprz i ewentualnie kminek według uznania. Doprowadzić do wrzenia a następnie wsypać kaszę mannę, zamieszać i gotować zupę na małym ogniu około 20 min, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać osolone i zahartowane mleko intensywnie mieszając doprowadzić zupę do wrzenia. Podawać w głębokich talerzach z dodatkiem śmietany i posiekanej pietruszki.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

KRUPNIK JĘCZMIENNY
  Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI I MIĘSEM DROBIOWYM

SKŁADNIKI

 ⁃ 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
⁃ pojedynczy filet z piersi kurczaka
⁃ 1 pęczek włoszczyzny
⁃ 10 dkg suszonych śliwek (mogą być wędzone)
⁃ 3 łyżki oleju
⁃ 2-3 ząbki czosnku
⁃ 2 liście laurowe
⁃ 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
⁃ 4 ziarenka ziela angielskiego
⁃ 5 ziaren pieprzu
⁃ 1 łyżeczka posiekanego tymianku (może być suszony)
⁃ sól, pieprz, cukier do smaku

PRZYGOTOWANIE

Śliwki opłukać i zalać letnią wodą, następnie odstawić do namoczenia na 10-15 min, po czym odsączyć i pokroić w paseczki. Mięso z kurczaka opłukać i pokroić w poprzek włókien w paski. Oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę pokroić w kostkę. Obrać czosnek i posiekać lub zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać olej i dodać pokrojoną włoszczyznę z czosnkiem i chwilę podsmażyć, często mieszając. Następnie dodać opłukaną kaszę jęczmienną, mięso, śliwki i około 5 szklanek wody,doprawić do smaku i gotować krupnik na wolnym ogniu pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodać tymianek. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

PROZIAKI ŚWIĄTECZNE MAŚLANE BEZ JAJ

SKŁADNIKI

 ⁃ 1/2 kg mąki pszennej lub mąki pszennej razowej orkiszowej,
⁃ 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
⁃ 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
⁃ 1 łyżeczka soli,
⁃ 20 dag masła,
⁃ 1 szklanka maślanki, kefiru lub zsiadłego mleka,
⁃ 1 łyżeczka cukru.

PRZYGOTOWANIE

Piekarnik nagrzać do 200º C. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, solą i cukrem. Schłodzone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na mąkę i wymieszać. Stopniowo wlewać do mąki maślankę i wyrabiać ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt sztywne dodać więcej maślanki. Ciasto powinno mieć konsystencje ciasta na pierogi. Po zagnieceniu rozwałkować na stolnicy na grubość 2 cm i wycinać szklanką krążki. Ułożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, piec do zrumienienia około 20 min. Proziaki można nadziewać jagodami, jabłkami, serem, pieczarkami lub wg własnego upodobania.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

  CHLEB WERYŃSKI

SKŁADNIKI

 ⁃ 2 kg mąki
⁃ 2 szklanki otrąb (pszennych, żytnich)
⁃ 1 litr wody
⁃ 1 litr maślanki
⁃ 10 dkg drożdży
⁃ 4 łyżeczki soli
⁃ łyżka cukru
⁃ 4 łyżki siemienia lnianego
⁃ 4 łyżki słonecznika
⁃ 4 łyżki kminku

PRZYGOTOWANIE

Przesianą mąkę, otręby, ziarna i sól wymieszać. Drożdże pokruszyć dodać ciepłą wodę, cukier i dwie łyżki mąki, odstawić w ciepłe miejsce żeby rozczyn zaczął pracować. Do suchych składników dodać maślankę i resztę wody, po wstępnym wyrobieniu dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych foremek (keksówek) i czekamy pół godziny aż wyrośnie. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez godzinę. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na 2 godziny żeby odpoczął i przestudził się.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

PAMUŁA WERYŃSKA

SKŁADNIKI

 ⁃ 20 dkg suszonych gruszek
⁃ 20 dkg suszonych jabłek
⁃ 15 dkg suszonych śliwek
⁃ 1/2 kg gruszek
⁃ można dodać wiśnie, truskawki, jabłka, każde owoce jakie kto lubi
⁃ 1/2 litry mleka
⁃ 4 litry wody
⁃ 4 łyżeczki mąki pszennej
⁃ cukier lub miód do dosłodzenia

PRZYGOTOWANIE

Suszone owoce namoczyć w 1/2 litry wody na ok 2 godziny. Po tym czasie namoczone owoce zalać resztą wody, dodać wszystkie świeże owoce i gotować do miękkości. Ugotowane owoce zblendować, dodać mąkę wymieszaną z mlekiem dosłodzić cukrem lub miodem. Jeśli pamuła wyjdzie zbyt mało kwaskowa można dodać sok z czerwonej porzeczki lub cytryny.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Nesciunt ad adipisci amet nam delectus, eveniet nemo.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

MAMINA BUŁKA DROŻDŻOWA 

SKŁADNIKI

 ⁃ 1/2 litry mleka
⁃ 1 kg mąki pszennej
⁃ 4 jajka
⁃ 1 szklanka cukru
⁃ 1/2 kostki drożdży
⁃ 1/2 szklanki oleju

SKŁADNIKI KRUSZONKA

 ⁃ 1/2 szklanki mąki
⁃ 1/2 kostki margaryny
⁃ 1/2 szklanki cukru

PRZYGOTOWANIE

Ciepłe mleko, drożdże, 3/4 szklanki cukru i 1 szklankę mąki wymieszać razem jako rozczyn i zostawić żeby zaczął pracować. Jajka ubić z 1/4 szklanki cukru. Kiedy rozczyn zacznie rosnąć dodać go do reszty mąki, następnie dodać ubite jajka, olej i zagnieść ciasto, zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto jest już wyrośnięte przekładamy je do wysmarowanych foremek keksówek. Zostawiamy na jeszcze ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia. Margarynę w temperaturze pokojowej połączyć z mąką i cukrem i zagnieć kruszonkę, jeśli będzie zbyt mało sypka dodać więcej maki i cukru. Wyrośnięte ciasto posypać kruszonką i włożyć do nagrzanego piekarnika, piec przez 45 min w 180 º C.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Mollitia nesciunt deserunt earum quidem omnis.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

BARSZCZ BIAŁY z WERYNI

ZAKWAS SKŁADNIKI

 ⁃ 1/2 szklanki mąki żytniej najlepiej razowa
⁃ 1/2 szklanki mąki pszennej
⁃ ok 1 litr wody

PRZYGOTOWANIE ZAKWASU

Mąki wymieszać razem z wodą, przelać do słoika lub najlepiej naczynia glinianego i odstawić na 3 dni w ciepłe miejsce. Może dodać skórkę z chleba by szybciej się zakwasiło.

SKŁADNIKI NA BARSZCZ

 ⁃ 15 dkg suszonych grzybów
⁃ 2 ząbki czosnku
⁃ kiełbasa swojska
⁃ 1/2 kg żeberek mięsnych
⁃ 30 dkg słoniny na skwarki
⁃ 1 szklanka mleka

PRZYGOTOWANIE BARSZCZU

Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Do ugotowanego wywaru na żeberku, dodać wodę w której moczone były grzyby, starte ząbki czosnku i zakwas, jeśli ktoś lubi można dodać utarty chrzan. Podprawić schartowanym mlekiem. Słoninę pokroić w drobną kosteczkę i stopić, tak aby skwarki były rumiane. Po wysmażeniu skwarków, gorącym tłuszczem zalać barszcz. Barszcz biały podawać z kiełbasą pokrojoną w kostkę, jajkiem i chlebem.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Laboriosam earum perferendis quidem asperiores neque.

LOREM IPSUM

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit. Dolore ea, eos, atque labore odit reiciendis sunt.

BĄDŹMY  w KONTAKCIE

W każdej chwili możesz do nas napisać.:)